2020. május 2., szombat

2020.01.02 - Y kiskutyák alomteszt


A kiskutyákat pár naposan és 6 hetesen teszteljük. Az első kölyökteszt a veleszületett viselkedéseket, a temperamentumot nézi. Ehhez később hozzájönnek az egyéni tapasztalatok, melyek együttesen alkotják a karaktert. A karaktertesztet 6 hetes korban végezzük, ekkor már sokkal pontosabb képet kapunk a kölykök adottságairól, azonban fontos megjegyezni, hogy egyik teszt sem azt mutatja, hogy milyen lesz a kutya felnőtt korában, hiszen az első év során szerzett tapasztalatok nagyban befolyásolják a kutya személyiségének alakulását. A kölyökteszt csupán egy pillanatnyi képet ad a kiskutyákban rejlő lehetőségekről, tulajdonságokról, valamint iránymutatásul szolgál a leendő gazdiknak a tudatos képzéshez, hogy milyen nehézségekre kell odafigyelni és milyen erősségekre lehet építeni a jövőben. - Ezek ugyan a már jól bevált tesztelőnk, Reni szavai, de én sem írhattam volna jobban, és a lustaság fél egészség, így bemásoltam :D

Az első tesztelt kiskutya Yaksha volt. A lényeg, hogy a kiskutya nem a megszokott környezetében végezzük a tesztet, figyelve arra, hogyan reagálja le a számára új környezetet. Kettő percig csendben megfigyeljük a kiskutyát, hogy mit csinál az ismeretlen helyen. A legtöbb kölyök elindul felfedezni, de olyan is volt, aki nagy elánnal elindult az ember felé, hogy jaj őt ismerem, aztán leesett neki, hogy a helyet viszont nem, és leült a kis hátsójára és elgondolkozva nézett ki a fejéből, hogy most mi van? Hol vagyok? :D De a legtöbben elindulnak, megszaglásszák a padlón heverő szintén idegen játékokat, körbejárnak, körülnéznek. Látjuk belőle, hogy mennyire önálló, mennyire magabiztos a kiskutya. Várja-e az ember támogatását, vagy megy és csinálja a dolgát. Na erről nem készült itt kép, ezeken a képeken már az idegennel való játékra való hajlamot teszteljük, ezzel nem szokott gond lenni általában, szinte mindegyik kiskutya hajlandó játszani idegennel és számára ismeretlen játékkal is. Azért persze vannak különbségek, van aki inkább fogja a játékot és elmegy vele, kit mit talál övé alapon, olyan is van aki boldogan visszahozza az embernek, hogy játsszunk még, de a legtöbben addig játszanak, még a zsákmány mozog az ember kezében, aztán amikor eldobja, nem hozzák vissza hanem elmennek vele. A többit írom a többieknél, ami épp eszembe jut :) Nem biztos, hogy teljes lesz, de nem is kell. 











A második kiskutya Ziggy, azaz You're Gonna Go Far Kid at Wendigo's Wind.



Ő nagyon barátságos volt, mászott fel Renire, hogy te ki vagy és mit akarsz itt nálunk, és különben is inkább játsszunk! :D




A tesztnek van egy olyan része, ahol a kiskutyát a tesztelő áttapogatja, megnézi a fülét, fogát, egyenként felemeli a lábait, majdnem mint egy kiállításon :) Ezzel még soha nem volt gond nálam, mivel a kölykök napi szinten vannak kézben, megszokták, szép is lenne ha bármelyik nem hagyná ezt. 





Yggdrasil at Wendigo's Wind azaz Sidney. Aztán persze csodálkoznak a gazdik, ha mindig szidni kell :D 











A tesztben itt azt örökítettem meg, amikor azt vizsgáljuk, mennyire motiválható a kiskutya étellel. Pár szem a megszokott tápjukból egy könnyű műanyag pohár alatt. Általában megszerzik és megeszik a kaját, de olyan is volt, aki ott hagyta, amikor nem tudta kiszedni és megenni. Ha jól emlékszem Misu is ezt csinálta, még gondolkoztam is rajta, hogy na basszus kutya, aki nem kajás... aztán megnőtt és egy szem táp miatt bármire képes. Erről a későbbiekben lesznek videók is. De többször előfordult, hogy ez a rész, tehát az élelemmel való motiváció szögegyenesen más lett, mint a tesztben. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez egy pillanatnyi állapot, rengeteg számít a tartás-nevelés a kiskutya további élete során. Inkább arra jó, hogy az esetleges hiányosságokat felfedje, és arra lehessen célzottan gyakorolni a későbbiekben. Pl. ha domináns nagyon a kölyök, akkor úgy kezelni, vagy nem adni olyan családba, ahol esetleg kisgyerek van, van ha egy kicsit tartózkodóbb akkor olyannak adni aki nagy hangsúlyt fektet a szocializációra, bár ezt a részt én mindig nagyon alaposan végzem a kicsiknél. 









Ynner Love at Wendigo's Wind azaz Hara :)









Ebben a részben a kiskutya óvatosan a hátára van fektetve és mérjük az időt mennyi ideig küzd ez ellen, ha küzd egyáltalán. Na itt pl. anno Nafta volt nagyon emlékezetes, aki végig küzdötte és ordította az egészet, egyáltalán nem hódolt be, és ez a domináns, önálló küzdőszelleme meg is maradt. Nagyon sokat dolgoztunk azon a kutyasuliban, hogy saját akaratából működjön együtt velem, mert minden érdekelte, csak a munka nem. Ez már máshogy van, nagyon ügyes :)




Csimike :) Ygritte The Wild at Wendigo's Wind






Charlie - azaz Youngblood at Wendigo's Wind a végére, elfelejtettem a teszt közben fotózni, úgyhogy őt felhoztam még egy körre, csak a fotók kedvéért és csak játszottak Renivel.  Összefoglalva az a lényeg, hogy a kölyök hogy reagál idegen emberre, környezetre és tárgyakra. Mennyire keresi a kontaktot az idegennel, mit tűr el neki, mennyire hajlandó elfogadni egy idegen irányítását. Mennyire motiválható kajával, milyen gyorsan tanul meg egy egyszerű feladatot. Mennyire küzd a játékért és az élelemért, mennyire önálló stb. Mint egy mini személyiségteszt, ami azért elég jó képet ad a kölyök későbbi személyiségéról, ami viszont formálható, fejleszthető. Ezért csináljuk :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése