2023. március 15., szerda

2023 januári összefoglaló

Azt mondják, olyan lesz az éved, ahogy kezded. Sétával, barátokkal és finom ételekkel kezdtük. Nem bánnám, ha így folytatódna, de sajnos januárban rendesen kijutott nem túl pozitív izgalmakból, és nagyon sűrűre is sikerült. Mesélős poszt lesz ez most, és a jövőben szeretném is ezt az irányt tartani.

2023.01.01

Kuzuri olyan jót aludt még aznap reggel, levideóztam ahogy álmodik közben ❤ Éjszaka sem nagyon zavartatta magát, kb. éjjel egy óra körül feküdtünk le, addig lenn voltam velük ameddig tartott a petárdázás. Sétát terveztünk aznapra, de nem siettünk sehova, kicsit lustább, elmélkedősebb reggel volt, de az Újév első napján ez megengedett :) Igaz máskor is. 


Nem szívott semmit és el se tört, simán natúrban vesz fel ilyen pózokat pihenés közben. Jógázik, vagy nem tudom, mindenesetre elképesztő a hajlékonysága.






Összevakartuk magunkat és 11 körül átmentünk Pusztacsaládra, onnan indult az aznapi sétánk. Óriási sár és legalább 15 C volt, igazi tipikus januári idő, igaz? :D A kutyák rettenetesen élvezték, pedig előző nap is mentünk vagy 13 km-t de nekik sosem elég, élvezik és mi is :) Mezei és erdei utakon mentünk, és rengeteg, de tényleg rengeteg vadat láttunk, pedig fényes nappal volt, de biztos meg voltak még ijedve az előző éjszakai hangzavar miatt... Vaddisznócsordát kétszer, szarvasokat nagyon sokat és néhány őzet is egészen közelről. A nem megbízható kutyák itt pórázon jöttek, az enyémek lábhoz parancsolva, hogy nehogy eszükbe jusson megkergetni az őzgidákat. 




Megvan a Jóbarátoknak az a jelenete, ahol Chandlert nem lehet fotózni, mert mindig grimaszol a képeken? Na én is ilyen vagyok :D Szerencsére messze voltunk és amúgy is elviszi a showt a minket fotózó óriási jeti árnyéka :D


A Kardos mellett mentünk visszafele, január elseje ide vagy oda, ezeknek fürdeni kellett... a víz biztos nem volt még kellemes, de nem ázik át a szőrük, úgyhogy hagytam őket, meg utána úgyis rohangáltak még egy csomót, nem fáztak.




Vatra fejeseket ugrik a stégről... az úgy volt, hogy visszafelé a kutyákon hasig vastag sárréteg alakult ki, engem ugyan nem zavar, kizárólag Kuzurinál, mert ő benn lakik, de azt mondta Gabi, majd a tóban lemossák. Így is lett, vizesnek már vizesek voltak, akkor meg már mindegy. Kíváncsiak voltunk Vatra elég őrült-e hozzá, hogy a stégről ugráljon a vízbe. Meg se kellett volna fordulnia a fejemben, hogy nem teszi meg...  (itt a videók kicsit rosszabb minőségűek, mert valamiért eltűntek a gépemről, így chatből kerestem vissza és töltöttem le őket)






Amint lemosták magukról a sarat, Gabi hozott ki nekünk reggelit, közben a labdát dobáltuk nekik, hogy száradjanak is közben, de annyira nem is kellett dobálni, mert aki épp elkapta a labdát, az rohant vele a többi elől, azok meg üldözték :)


2023.01.02

Ez volt az a nap, amikor ki ezzel ki azzal, de mindenki jött velünk az állatorvoshoz. De haladok a kutyák kora szerint sorban, és mesélem, kivel mi volt. 

Logan

Az öregfiú előző év december 7.-én betöltötte a 15. életévét, ez már önmagában is nagyon szép kor. Logan egyike azoknak a kutyáimnak (és terveim szerint az utolsó ilyen) aki nem lett ivartalanítva, amint kikerült a tenyészthető korból. Erre is megvolt az okom, már írtam párszor korábban, na de a lényeg, hogy neki időről-időre megnagyobbodik a prosztatája és ciszták alakulnak ki rajta, ezért amikor ez megtörténik mindig kap egy hormontartalmú implantot a bőre alá. Igazából ez kémiai kasztráció, ami kb. fél évig működőképes, de jól kezelhetőek vele az ilyen hormonok okozta elváltozások is. Egyébként úgy szoktam észrevenni, hogy borsónyi csomók alakulnak ki a kutya fenekén, fürdetéskor mindig nézem neki, és ha van, akkor kapja az újabb implantot. Nem a legjobb megoldás, nyilván jobb lenne, ha nem lenne ivaros, de 13 évesen derült ki egy rutin hasi ultrahangon, hogy gond van, annyi idősen meg már nem akartam, hogy altatva legyen, mert volt más megoldás. Szóval Logan jött, hogy kapjon egy ilyen hormon adagoló kis kapszulát a bőre alá, ezzel egy jó fél évig letudtuk ezt a problémát.



Nafta

Naftának szerencsére semmi baja, de már nagyon is aktuális az ivartalanítása, már két évvel ezelőtt szerettem volna, csak akkor közbe jött Diesel betegsége, aztán csak úgy rohantak a napok és a hónapok, és mindig elmaradt valahogy, szóval most eldöntöttem, ha békák potyognak is az égből, akkor is megcsináljuk, hogy elkerüljünk minden későbbi nyavalyát, ami csak idő kérdése és úgyis előjön az ivaros szukáknál, mint a méhgyulladás például. Ráadásul sokkal egyszerűbb az életük, ha nem kell a tüzelés miatt folyton szeparálni őket egymástól. A műtét majd 10.-én lesz, de mindig csinálunk az ilyenek előtt egy teljes vérképet és egy általános vizsgálatot, hogy kizárjunk minden lehetséges dolgot, ami miatt a műtét alatt komplikáció lehet (pl. gyulladás a szervezetben, véralvadási problémák, bármi eltérés ami betegségre utal és ami miatt veszélyes lehet műteni) Szóval Naftától vért vettünk és mire a végére értünk a többi kutyának el is készült az eredmény, minden paramétere tökéletes. Ez egyfajta megerősítés nekem is, hogy jól tartom és táplálom őket. 

Vatra

Na vele szerencsére semmi nem volt, de hát mindig mindenki együtt jön szinte mindenhova, így nem hagyom ki a felsorolásból őt sem :) Idénre vele tervezek még egy almot, aztán utána ő is ivartalanítva lesz és éli majd a hobbikutyák életét.



Tigi

Na ő most egy kész rejtély... Hetek óta visszatérő sántasága van, de hol a jobb, hol a bal oldalára a hátuljának. Egyszer már megvizsgáltuk, akkor egyértelműen bal oldalra sántított és fájdalmat is jelzett a bal térdénél, így megröntgeneztük. Látszanak kisebb felrakódások a térdén, arra gondoltunk, hogy akkor az okozza a fájdalmat, kapott akkor 10 napra fájdalomcsillapítót és azóta adom neki az Aniflexit is.  Jobb lett, de nem múlt el. Ezen a videón még nem is vészes, amit művel, de látszik, hogy nem komfortos neki még állni sem.


Mivel visszatért a fájdalom, ezért jött velünk megint, most még alaposabban megnéztük. A gerincénél nem jelez fájdalmat, a térdénél továbbra is, de csináltunk egy röntgent a csípőjéről is. Neki MKOE mentes/A eredménye van a tenyésztéshez, ezért volt nekem meglepő, hogy még így is a valószínűleg a terhelés miatt felrakódások vannak a csípőjén, bár nem lett annyira jó és részletes a röntgen, hogy tisztán azt tudjuk mondani, hogy igen, ez okozza a problémát. Kértem neki teljes vérképet és Lyme tesztet is, hátha valami kibukik, ami elkerüli a figyelmünket, de a kutya vérképe tökéletes, a teszt is negatív. Kapott egy másik fajta gyógyszert és továbbra is szedi az Aniflexit aztán meglátjuk. Egyébként érdekes, mert a tünetei alapján egyértelműen valami ízületi dolog lesz, mert hosszabb fekvés után amikor felkel olyankor sántít, de csak néhány lépés erejéig. Sétán semmi baja... mindenesetre a labdázást, és az intenzív rohanást szüneteltetjük, de sétálni viszem, mert akkor sem lett jobb, amikor nem vittem, csak otthon tombolt... Azt fogom csinálni, hogy sétálni jön továbbra is, de nincs neki frizbi és labda, plusz most kevesebbet kap enni is, mert a tél miatt kicsit szedett fel magára, ilyenkor nem bánom, ha van rajtuk egy kicsi szigetelés. Meglátjuk, hogy alakul. 



Misu

Neki csak a csípőjét szerettem volna megnézetni. Amikor legelőször nekifutottunk az ivartalanításnak, úgy voltam vele, hogy ha minden rendben megy és már úgyis alszik, akkor nézzünk neki csípő, könyök, váll röntgent is csak hogy tudjam mi a helyzet. Tenyésztőként is fontos visszajelzés, hogy milyenek az ízületei a kölyköknek, de a legfontosabb, hogy mennyire terhelhető a kutya a sport és a séták során. Könyökét, vállát neki nem akartam most már nézegetni, három és fél évesen már mindenféle OCD előjött volna. Hetek óta gyakoroltam vele és a kölykökkel is, hogy ellazulva hagyják beállítani a röntgenfelvételhez szükséges pózt, így altatás nélkül simán megcsináltuk neki a röntgent, és rendben is van. 



Archie

Őt is csak röntgenre vittem, csípő, könyök és váll, minden tökéletes. A későbbiekben neki megcsináltatom a hivatalosat is (bár még nem döntöttem el, mert nem kötelező, felvételem meg megvan róla, hogy minden rendben) mert mégiscsak tenyészkutyának szánom. Ez is sok vitára ad okot, mert kiskapuk nyilván mindenhol vannak, nem kell naivan azt gondolni, hogy egy kutya csak akkor tökéletes, ha két nyelvű igazolása van arról, hogy az. Jobb szeretem a saját szememmel látni egy adott kutya felvételeit, ezért is akartam így csinálni Archienak is, hogy bárkinek bármikor megmutathassam, aki kéri. (na meg persze, ha én úgy gondolom, hogy érdemes az illető arra, hogy lássa a kutyám eredményét :D ) A saját orvosomnál röntgeneztük meg mindegyiket, nem annyira szép a röntgenkép minősége/felbontása, és nem is fogadja el a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület, de nekem első körben az volt a fontos, hogy lássam mi a helyzet, a többit meg majd eldöntöm később.



Kuzuri

A szitu ugyanaz, mint Archienál, bár erős a dilemmám, hogy lesz-e belőle tenyészkutya. Ő egy igazi kis csoda, az én személyes pici selyemmajmocskám ❤ De! Nem tudhatom, hogy a kölyökkori műtét miatt képes lenne-e annyi tápanyagot felvenni, hogy kihordjon és szoptasson egy almot. Nehezen hízik most is, igaz mozog is. Ez az egyik. A másik, hogy az elszálló energiaárak miatt ahol nekem eddig a picik voltak, azt nem tudom kifűteni, teljesen mindent át kellene alakítani, ezt még meg is oldanám, de még mindig ott van az a tényező, hogy rengeteget dolgozok, úgy pedig nem lesz alom, hogy nem tudom azt az energiát és időt rájuk szánni amit megérdemelnek. Vatránál simán megcsinálom, hogy az alomnevelés időszakára máshova költözik, teljesen jól működik a dolog, ő mindenhol otthon érzi magát, de Kuzuri nem ilyen. Vele öt hónapos kora óta gyakorlatilag a nap 24 órájában együtt vagyunk és teljesen rám van gyógyulva. Igen ez sem jó, tréningezünk majd rá, de a műtéte után árgus szemekkel figyeltem állandóan. Nem egyszerű helyzet ez, lemondani róla, hogy legyen tőle egy utódom, de ha logikusan gondolkodok két testvére, Archie és Beast még megmarad tenyészkutyának. Mindenesetre a csípő, könyök és vállröntgenek nála is tökéletesek, kell is alá a korrekt csontozat amit ez sétákon művel...



2023.01.03

Sétáltunk egy jót, aztán mivel jó idő volt, gyakorlatilag egész nap a garázst pakoltam ameddig világosban tudtam csinálni, azaz olyan négyig. Január első két hetében nem dolgoztam, nekem ez az éves szabadság, úgyhogy ezt az időt arra fordítottam a napi sok-sok km séta mellett, hogy rendbe raktam a két garázst többek között, ami amúgy mindig elmarad. A kutyák a séták ellenére otthon ölték egymást, vagyis Misu ölte Naftát, Kuzuri meg Archiet, de ez a szokásos forgatókönyv nálunk.




2023.01.04

Ezek a napok pont jók voltak arra is, hogy a régóta halogatott dolgokat is megcsináljam, mint például a régi rossz cuccaink leadása a helyi zöld udvarban. Ehhez a kutyák lelkesen asszisztáltak, sőt természetesen el akartak kísérni a telephelyre is, de persze ezt nem engedtem meg nekik, mert nem voltak a kocsiban rögzítve a cuccok, mert csak két utcát kellett menni vele. 


Utána viszont kimentünk egy nagyot sétálni Gabival, hogy időt spóroljak nem tettem vissza a boxokat, csak betereltem a kutyákat és mentünk is. Persze tetszett nekik, hogy kivételesen kilátnak elől, Kuzuri lelkesen figyelte az eseményeket, meg szerencsére ki is rohangálta magát, este nem kellett altatni.






2023.01.05

Esőnap volt kutyázás téren, itthon takarítottam, most csak egy kép aznapra :)



2023.01.06

Aznap kaptam meg az új játékomat, mégpedig egy objektívet, a negyediket (és szerintem hosszú ideig az utolsót) a gyűjteménybe, de ez még bakancslistás volt nálam már nagyon régóta. Egy Sigma Art 85mm 1.4. Hát megvettem. Tesztelni is kellett azonnal, nem vagyok még elégedett egyáltalán, de mindegyikkel így jártam, aztán ahogy barátkoztunk, összeszoktunk egyre jobbak lettek a képek is. Ezzel is így lesz, hamarosan látszik majd a fejlődés :) Az első képek pedig itt vannak:














Később elmentünk sétálni is. Nem siettünk sehova, szép, laza tempóban, csodaszép időben. A séta elején még egy picike szivárványt is láttunk, az első képeken ha nagyon megnézitek, akkor kivehető a felhők között a képek jobb oldalán :)









Vannak olyan kis virágok, amik bírják a telet. Rajongok értük, minden virágért :)



2023.01.07

Sétáltunk megint, azzal indítottuk a napot és vittem a Nikont is, hogy ismerkedjek az obival. Kezdek rájönni mit rontok el, persze ezt csak itthon a nagy monitoron láttam, a kicsin annyira nem. Nem baj, jó lesz ez, csak idő és gyakorlás kérdése. Hozzátenném még azt is, hogy ide a blogra gyakorlatilag nagyon lebutítva kerülnek fel a képek, mert a tárhely véges, nem azt a minőséget látjátok, amit én itthon a nagy monitoron az eredeti képeken.





Még jó, hogy telefonnal is csináltunk képeket ennél a fánál, mert ez mind homályos lett a géppel. Hát van ilyen is :D




Minden nasiból kunyerál egy kicsit. 



2023.01.08

Lustálkodós vasárnap volt. Az idő se volt szép, meg elvoltunk itthon kivételesen mint a befőtt.


Pipicnek ez az egyik kedvenc játéka, ami egészen hihetetlen, mert ez egy fejőrendszerből származó nagyon erős gumiból készült, elnyűhetetlen vákumcső darab :D Persze ezzel is csak felügyelettel játszhat, amint megkezdi kidobom, de ez még nem sikerült neki, pedig szinte minden nap játszik vele.







2023.01.09

Logannek vannak jobb napjai, amikor nem bóklászik el, hallja a hangom és ilyen szépen sétál, de sajnos ez tényleg egyre ritkább nála. Most viszont szépen jött végig, néha kellett csak szólni neki, hogy ne maradjon le, ne tévedjen el.


Pipic hozta a formáját :)


Utána bementem a kozmiba, ott csak a szokásos a történet, Kuzuri öli Archiet, Misu öli az anyját, én üvöltök vele, hogy ne ölje az anyját, de nem foglalkozik vele, szóval teljesen átlagos nap volt. Nem dolgoztam, nem emlékszem már miért mentem be, de ők ott mindig egymást gyepálják. :D



Délután elindultunk Gabival Szombathelyre, Izát a moszkvai őrkutyát műtötték a szemével, elkísértük őket lelki támasznak. Nem az én autómmal mentünk, de ez is egy Caddy volt, Pipic nézett is, hogy miért van ő elől és nem a szokott helyen :) Azért hamar megbarátkozott a helyzettel.



Ameddig Iza a műtőben volt, mi elmentünk sétálni, legalább mozogtunk, és nem ott a zsúfolt váróban néztünk ki a fejünkből. Szakadt az eső, de azért kellett csinálni pár képet, ha már ott voltunk :D




Bementünk Izáért, Pipic meg szépen elfoglalta a vezetőoldali ülést, mintha azt mondta volna, hogy oké, elég az esőből, de most már takarodjunk innen, majd én vezetek :D



Hazafelé Pipic már hunyorgott az egyik kis szemére, na mondom mi van már? Séta közben (pórázon, járdán, mellettem basszus) valami belement a szemébe, de látszott is, hogy egy kb. egy mm-es darab valami ott van a pupilláján. Nagyon zavarta a kiskutyát, nagy nehezen került neki szemcseppel megnedvesített fültisztító pálcikával kiszedni, de csak másodszorra, de hiába szűnt meg az irritáció, addigra már begyulladt a kis szeme neki :( Gondoltam reggelig ki kell bírnia, aztán úgyis megyünk Naftával ivartalanításra, megnézik neki is. 



Látszik a videón ahogy hunyorog a kis szemével :(



2023.01.10

Pipic Naftával játszott már kora reggel, benn aludt Nafta is mert aznap volt az ivartalanítása délelőtt, és nem akartam, hogy az udvaron esetleg valamit megegyen, mert műtétre mindig éhgyomorral kell vinni őket. Izgultam, aggódtam, de ez ilyen... Túl lesz rajta és nem kell aggódni a tüzelés, méhgyulladás és hasonló dolgok miatt. 


Még mindig nem szép a szeme, de hamarosan megnézik és jobban lesz.



Nafta már a műtét után. Egy óra alatt túl is volt rajta, persze szétaggódtam magam közben, de arra gondoltam, hogy tökéletes a vérképe, a kondija, nem lesz gond. Nem is volt. A vágása ugyan sokkal nagyobb, mint amire számítottam, de így legalább tisztán látszik minden amit ki kell venni, össze kell varrni stb. Egy keveset sírdogált Nafta ahogy ébredt, de az esti etetésnél már semmire nem volt panasza, csak a gallérra. Aznap ő is Misuhoz hasonlóan még szinte egész délután aludt, de már nem altatásban inkább csak pihenésképpen, de ez így van jól, ne is pörögjön az arcán műtét után. 





2023.01.11

Reggeli gyógyszerosztás a gyerekeknek...
Kuzurinak egyik szemcsepp, majd húsz perc szünet, másik szemcsepp.
Naftának antibiotikum a műtét után, minden étkezéshez probiotikum az antibiotikum miatt.
Tiginek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer, és az Aniflexi az izületekre.
Nekem nem írt fel senki napi 3 x 1 felest, de lassan ott tartok, hogy ha nem szeretnék idegbajt kapni a kutyák miatt akkor muszáj lesz. 


Kuzuri szórakoztatja az anyukáját. Kiszedett a kukából egy csokipapírt, ami egyébként tilos neki... és azzal játszott az anyja mellett fetrengve, dobálta, megtámadta, a mancsával pofozta :D 






Sétálni is kimentünk, Nafta csak óvatosan, ő amúgy sem a rohangálós fajta ennyi idősen már, szépen ballag mellettünk, inkább Misura kell figyelni, hogy ne legyen idióta és támadja meg játékból az anyukáját. Nem akarja ő bántani, csak játszik, csak egy nagy mafla medve, aki nem tudja felmérni sem a súlyát sem az erejét, így aztán nekem kell mindig rászólni, hogy ne tépje az anyját. Érdekes egyébként, hogy Archieval meg Pipiccel is olyan szépen, finoman játszik, csak az anyjával ilyen barbár. A sétán most nem készült kép, utána viszont a fiatalokkal frizbiztem egy kicsit, Archieról csináltam videókat is, de nem igazán lettek jók, legközelebb kell valaki aki videóz, mert egyszerre dobni és telefont is kezelni nem megy.






Vatra szerint a frizbit így kell rendeltetésszerűen használni.


Naftám ❤ Még csak tegnap műtötték, de már úgy kezeli a kicsi lánya beteg kis szemét, mintha ez lenne a legfontosabb dolog a világon ❤


Vigyáz Naftára ❤



2023.01.12

Úgy szeretik egymást ezek ketten ❤❤❤ Igaz ez szerencsére az egész falkámra jellemző :)




Nagyon jól van szerencsére Nafta már, egész este így játszanak, igazából Kuzuri sokkal jobban vadulna, de nem engedem neki, hogy ezerrel tépje az anyját, mert azért még friss az a seb, de így fekve nyugodtan téphetik egymást. Különösen ajánlom az utolsó videót végignézni, abban vannak elég vicces pillanatok is :D







2023.01.13

Reggeli cukiskodás anya és lánya között :) Érdekes mennyire másképp viszonyulnak a műtéti sebekhez, Misuról nagyon nem lehetett levenni a gallért mert azonnal piszkálta volna a sebet, Nafta három nappal a műtét után már gallér nélkül volt, ha én is jelen voltam. Egyébként persze rajta van, meg éjszaka is, nehogy kibontsa a varratot magának.






Az aznapi kutyakaja szállítmányban voltak ilyen nagyobb darabok, amiket már nem tudtam hova pakolni, így megkapták rágcsálni. Jól is jött, mert még vissza kellett mennem kitakarítani a kozmetikát, így nem lábatlankodtak ott nekem, mégis le tudták foglalni magukat. 



Este Kuzuri egy picit megkattant :D Annyira nem engedtem meg ezt neki, de ahogy láttam Naftának is tetszett, addig meg hadd csinálják. Fekve nem gáz.





2023.01.16

Két napig nem készültek képek valamiért, de ilyen is kell, szóval nem rontottam el a dátumot, csak szerintem dolgoztam, sétáltunk és semmi extra más nem történt. De aznap már sétán készültek képek illetve utána a kozmiban is, ráadásul nagyon cuki képek. Kókusz egy picike biewer yorkie, aki egyből megtetszett Kuzurinak és ez kölcsönös volt ❤







2023.01.17

Gyönyörű időben tettük meg a szokásos reggeli kört, majd egész nap munka volt a kozmetikában, szerencsére a kutyák ezt nagyon jól tolerálják, hiszen ilyenkor rengeteg simogatást kapnak, ott vannak a közelemben, játszanak, pihennek és gyakran leesik némi jutifalat is nap közben :)









Nafta élvezi a szobakutya létet :) Már egy hete volt műtve, nagyon jól érzi magát a sebe is szépen gyógyul, rendben lesz most már :)



2023.01.18

A nap nagy része a szokásosan telt, reggel egy nyugodt, lassú séta, élveztük a napsütést, a madarak énekét, utána dolgoztam, de nem volt nehéz nap, jó fej kutyák, laza beosztás, aztán persze sikerült a nap végének elromlania, de nagyon...







Nap közben nem tűnt fel, hogy Kuzuri esetleg bágyadtabb vagy kedvetlenebb lenne, mint máskor, csak így a képeket visszanézve látom azért, hogy valami nincs rendben. De este 17:45-kor még a kozmiban egy óriási nagyot hányt mellettem. Ettől még nem esünk kétségbe, de sajnos láttam már ilyet, ez nem az a hányás amikor elkezd öklendezni, aztán hány, ez az a hányás amikor a nagy semmiből, hirtelen, sugárban hány és nagyon sokat. Ez soha nem jelent jót. Kirázott a hideg, hogy ez nem történhet meg még egyszer, hiszen így kezdődött nála babaként is a bélelzáródás, de sajnos megint ez történt... Azonnal hívtam az orvost, hatig van rendelés, de tudják, hogy ha ilyennel keresem őket, az komoly bajt jelenthet, mert nem szoktam túlgondolni és túlaggódni a dolgokat, de ez a helyzet más volt. Persze járt az agyam mit és hol ehetett meg a kiskutya, ami megint elakadt neki, de semmi nem jutott az eszembe, hiszen úgy vigyázok rá az első műtét óta... Ultrahang, röntgen azonnal, és nem láttunk elakadt tárgyat, de azt igen, hogy valami mégis elzárja a belet, hiszen ott volt egy csomó felgyűlt béltartalom. Meg kellett műteni. Nem térek ki rá milyen állapotban ültem a kocsi mellett ameddig műtötték, Gabi jött lelki segélynek, szükségem is volt rá, mert kikészített az egész, hogy ez hogyan történhetett meg újból? A legdurvább az egészben... az elakadást nem tárgy, nem játék, nem összezabált dolog okozta, hanem a kaja... Másfél évig simán ette a darált csontos csirkét (nyers kaján élnek, már sokszor volt róla szó) amit itthon vásároltam neki ebarfon, soha semmi baj nem volt vele, gyönyörűen emésztette. De most pár napja máshol vásárolt darált csontos nyulat kapott, hogy legyen neki változatosabb kicsit, hát nem kellett volna, nagyon nem kellett volna váltani... Valamiért ez a darált kaja túl erős, vagy sűrű vagy rossz minőségű lehetett, ez nem fog kiderülni, hogy melyik, de összeállt a vékonybelében, sűrű, sötét, kemény, gumiszerű anyaggá, apró csontszilánkokkal. Eddig is kapott darált, csontos nyulat, azt azonban én készítettem el neki, húsdarálón szoktam csontokkal együtt ledarálni neki a nyulat, ilyen vásároltat előtte csak néhány alkalommal kapott, akkor nem okozott gondot. Ami még fontos, hogy NEM az előző műtéti hegnél akadt el a kaja, hanem sokkal-sokkal előrébb, ott ahol még elvileg egészséges a vékonybele. Ezt sem értettem, hogy hogyan. Ennyi erővel ez a darált cucc bármilyen egészséges kutyában is okozhatott volna gondot? Ami még fontos, ezt nem önmagában kapta, hanem a napi menüjének a részeként, olyan 25-30%-ban. Ami biztos, hogy én többet ettől a cégtől (bordy) semmit nem fogok rendelni, mert bár elsőre nem nézett ki ez sem rosszul, darálva azt tesznek bele amit akarnak. (nyilván ez ugyanúgy igaz bármelyik konzervre vagy tápra is) Ja még egy negatív tapasztalat, más is rendelt belőle, csirkeallergiás kutyának, na ő is elkezdett vakarózni és büdös lett a bőre néhány nap után, úgyhogy ők sem adják tovább. Korábban rendeltem innen, igaz jó néhány éve, halat is, na az kiolvasztás után kb. eltűnt, halszagú víz maradt belőle. Úgyhogy ennyi már bőven elég, hogy soha többet semmit innen... Én voltam a hülye, hogy a jól bevált ebarfos darált csirkéjét, illetve azt a darált csirkét és nyulat amit én készítettem neki, lecseréltem valami másra... de persze ezt előre senki nem tudhatta... Tudnék még most nagyon sokat írni ebben a témában, most az etetése is gondot okoz jelenleg, mert az orvosunk nagyon a nyers ellen van, illetve a csont ellen inkább, de ez majd a következő hetek témája lesz, egyelőre az a fontos, hogy minél előbb felépüljön a kiskutyám. Este 10 után értem haza vele, szegénykém sírdogált a kocsiban, nem értette mi történt, nem is a boxba tettem, hanem az első ülésre bekötve, mert szemmel akartam tartani hazafelé is. Ami a jó a rosszban (ez elég hülyén hangzik jelen esetben, de valahol mégis így van) hogy időben, nagyon időben észrevettem, ezért most nem kellett bélszakaszt eltávolítani, mint amikor öt hónaposan műtötték, "csak" felvágni kellett és ott ki tudták neki szedni, ami az elakadást okozta, illetve most nem legyengülve, hashártyagyulladással került az asztalra. Plusz az előző műtétek miatt a bél két helyen is le volt tapadva, ezt is megszüntették neki, és ez nem is derült volna ki, ha nincs felnyitva. Innen most az a dilemma, mikor és hogyan lesz majd ivartalanítva, mert azt eldöntöttem végleg, hogy ezek után nem teszem ki egy alom kihordásának és felnevelésének, mert így is állandóan sovány és rengeteget evett, hogy a súlyát tartsuk. 



2023.01.19

Éjszaka sírdogált, Nafta horkolt én meg néztem, hogy lélegzik-e. Aludni nem nagyon tudtam, de nem is érdekelt akkor. Reggel kontrollon kezdtük, két féle infúzió, hat féle injekció, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibiotikum két féle, hányás elleni cucc, folyadék... Inni sem kaphat most még, de nem is szomjas, ezt jó jelnek veszem, mert az első műtéte után rettenetesen szomjas volt. Most nem is bágyadt, nem is rossz kedvű szerencsére. Azért persze még jó pár napig kritikus az állapota, de vigyázok is rá...



Erre mondják azt hiszem, hogy aki úr az a pokolban is úr... avagy így folyik neki az infúzió a váró sarkában. Nem zavartatja magát egyáltalán, ha várni kell akkor várni kell. 




Munka közben is úgy gondolta, hogy ő felmászik az ágyra és ott pihen, ez meg van nekik engedve, csak nem örültem, hogy a frissen varrott kis pocakjával ilyeneket csinál...


Este ismét be kellett vinni, kontroll ultrahang, infúzió, gyógyszerek...




Nafta úgy alszik, hogy közben egy pasit megszégyenítően horkol :D 


Pipiccel pedig óvatosan, de már játszok is, valahogy muszáj picit lefoglalni, mert ő menne, rohanna, játszana, de azt nem szabad még neki... viszont nagyon örülök, hogy nem érzi rosszul magát, mert inkább leszek a gonosz banya, aki nem engedi játszani, mint hogy azt nézzem, mikor lesz jobban. Jól van hála az égnek...


A másik varrott hasúval... neki már hamarosan kikerülnek a varratok, de egyelőre így laknak benn velem. Ma este már megkínálhattam egy kis vízzel, de inni nem akar, nem is csoda, hiszen reggel-este kapja az infúziót, nem szomjas, el van látva folyadékkal.





2023.01.20

Két nappal a műtét után, a harmadik infúzión.



Utána bementünk az állatpatikába, mert este már ehet egy nagyon nagyon keveset, így meg kell neki venni a speciális, kímélő konzervet. Na ettől a hideg ráz. Összetétel hús és állati melléktermékek, növényi származékok, cukor...



A délutáni infúzió alatt így aludt a lábam alatt <3


Csendélet a kozmetikában, visszamentünk, mert még ki kellett takarítani.



Az első picike adag vacsi, amit elfogyaszthatott. A Royal Canin aranyárban mért műtét után fogyasztható mousse állagú diétás konzervjéből egy kanálnyi, az is vízzel elkeverve. 



Szerencsére energiája bőven van, kedve is jó, játszana is. Ezt a labdát különösen szereti, mert van rajta egy apró lyuk, amin sípol, bár a síp baromi gyorsan meghal benne, de sziszeg továbbra is, és ez nagyon izgatja a kiskutyát :) Teljesen bepörög tőle :D



2023.01.21

Reggel ismét az infúzióval kezdtük, életem már olyan rutinos... bár ne kellene, de a lényeg, hogy egyébként jól érzi magát, csak zavarja, hogy nem mozoghat annyit amennyit szeretne. Igyekszem kis huzis, labdás lazább benti játékokkal lefoglalni, de még csak nagyon korlátozottan, mert a sebét is féltem.






Munka közbeni szokásos képek :)



Az esti infúzió. Mivel eszik szépen, egyszer sem hányt, a kedve is jó és az ultrahang sem mutat semmi rosszat, ezért lehet, hogy holnap reggel kiveszik neki a kanült és nem kell több infúzió :)





2022.01.22

A reggel, amikor kivették a kanült, nincs már szükség több infúzióra. Az utolsó azért még lecsepegett neki, aztán kapott egy kis kötést, amit itthon már le is lehetett venni végre. Eszik szépen, ezzel soha nem is volt baja, nagyon éhenkórász már baba kora óta.





Rövidke videót is csináltam, ahogy csöpög az utolsó infúzió. Utána kikerült a kanül a kis lábából. 


Ez egy vasárnapi nap volt, de azt mondta az orvosa, hogy jó lenne ha már aznap este kapná tovább a gyógyszereket, csak most már nem infúzióban, hanem szájon át, így kerestem egy gyógyszertárat ami estig és vasárnap is nyitva van, és elmentünk a gyógyszereiért Sopronba. Ha már ott voltunk bementünk a fresnapfba is, mert most pár hétig csak konzervet ehet, gondoltam kinézek neki akkor már valami jó minőségűt, és megveszem egyben. Hát nem egyszerű feladat kiválasztani, hogy mit egyen. Egyrészt méregdrágák, de ez még nem is érdekelne, ha olyan minőségű lenne, amit nyugodtan adok neki. Szerintem egy órát válogattunk, elemeztük a beltartalmakat, mire kiválasztottam mit fog enni. A könnyen emészthető, műtét után adható gastrointestinal konzervtől konkrétan olyan színűeket és állagúakat kakált, mint azok a gusztustalan spanyol meztelencsigák. A real nature konzervjei voltak viszonylag meggyőzőek, de csak addig ameddig ki nem bontottam az elsőt :D A benne lévő 5% rizs az valószínűleg szárazon volt annyi, mert egyébként a fele rizsnek látszott. Mindegy 10 napot kibír vele, ízre biztosan jók, mert imádja, és most pont az a lényeg, hogy puhább legyen a végtermék, könnyen átjusson a belein.

Ez a kép csak azért, mert így feküdt az anyján, olyanok voltak, mint akik valami horrorfilmből szabadultak :D




Az első gyógyszeradag, amit már szájon át kap, nem vénásan. Pépesített állatorvosi konzerv, az is vízzel keverve, plusz a gyógyszerek.


Megunhatatlan játék anyával. Csinálni és nézni is jó :) Gondolom, különben nem játszanának :D



2023.01.23

Imádják egymást az anyjával. Még akkor is ha néha nem úgy néz ki, mert erőből tépik egymást, de igazából az is csak játék. Tegnap engedélyt kaptunk rá, hogy bár csak pórázon, de sétálhat, így nagy volt a boldogság, hogy kijöhetett velünk, igazából sajnos a többieket is hanyagoltam ebben a pár napban, csak labdáztam velük az udvaron, mert nem nagyon tudom Pipicet kire bízni. De ennek végre vége, pár napot ki fog bírni pórázon is, legalább mozoghat.







A séta után a szokásos munkanap. A képen látható kelpie szerű kis kutya 17 éves! Na ez nem semmi! Teljesen ép szellemileg, a testén azért már látszik a kora, nagyon óvatosan fürdetjük és szárítjuk, de jó látni ennyi idős kutyákat ❤


Szeretetgombócok... kicsi az a kanapé nekik úgy érzem :D




Misu Logant idegesíti, vagyis igazából csak behódolva a száját nyalja, de azt öregnek ez már nem tetszik, szegény először finoman próbál kitérni a nyalakodás elől, de legtöbbször már odakap a fiataloknak. Pechjére az összes kutyám rajong érte, így rendszeresen szeretetrohamokkal bombázzák :D


Tájkép munka közben :D A rendetlenségtől tekintsetek el, a mindennapi pörgés közben lehetetlen kultúrát teremteni, utána szoktam, de nem is ez a videó lényege, hanem, hogy milyen jól elvannak a kozmetikában, amikor én dolgozok :D


Rafkós Pipic este. Rájött, hogy a kajában van valami oda nem illő dolog is, úgyhogy azt gondosan körbenyalva meghagyta. De kifogtam rajta egy kis darab nem hígított konzervben simán lenyeli a gyógyszereket, azóta így kapja, nem is marad meg.




2023.01.24

Pipic a reggeli sétán, muszáj még pórázon vinni, hiszen csak pár napja volt műtve, ennek is örülök, hogy pórázon egyáltalán kivihetem, bár nem igazán tetszik neki, de ki fogja bírni néhány napig, hiszen az ő érdekében van.



Nafta éppen két hete lett ivartalanítva, szóval eljött a varratszedés napja. Na ebből nem csináltunk nagy ügyet, szépen elfektettem az ágyon és fél perc alatt kikapkodtam a varratokat. Ez nem nagy dolog olyankor, ha a kutya fegyelmezett és hagyja. Mivel nagyon szépen össze volt már forrva a seb, gyakorlatilag nagyon lazán volt benne minden öltés és nagyon egyszerűen kijött, nem mutatta jelét Nafta, hogy ez neki bármilyen kellemetlenséget okozott volna. Nagyon örülök, hogy ivartalan végre, már két évvel ezelőtt kellett volna, de nem mindig jönnek úgy össze a dolgok, ahogy azt szeretnénk. 




Logan büdös és kócos volt, így gyorsan bedobtuk a kádba és fürdött ő is ezen a napon. Nem szereti, de muszáj, nem mászkálhat koszosan. Nála már mindig kérem Vikit, hogy segítsen, mivel nem lát jól, ezért az asztal két oldaláról szárítjuk, hogy le ne essen. Ki nem kötöm mert nem értené, meg 15 évesen neki nem kell állni szárítás alatt, csak úgy kényelmesen, öregesen fekszik közben. Vatra meg nagyon szeret a kozmetikában pihenni :D




Variációk egy témára. Pipic felfalta a vacsoráját, de mivel csak fél konzervet kap egyszerre, a maradékot letettem, hogy majd kiviszem a hűtőbe. Na ezt ő látta, és mutatta nekem, hogy mutter ebben még van egy csomó... mindenféle testhelyzetekkel próbálta jelezni, sőt hangokkal is, hogy az ott még ehető és szívesen elmosogatná a konzervdobozt. 






2023.01.25

Január közepe óta minden egyes nap nézem a kedvenc erdőmben a talajt. Hogy miért? Hát nézzétek! Az egyik legelső növényke tavasszal a medvehagyma. Imádom, minden évben alig várom, hogy kibújjanak és lehessen legelni. Teszem salátába, levesbe, szendvicsbe, és idén már fermentálok is majd belőlük jóóóó sokat :) Persze még pár hét, mire ehető méretűek lesznek, addig csak csodálom őket :) A kutyák is lelkesen nézegették, hogy mit keresek a talajon, mert ők is mindig a kajára gondolnak, hátha találnak, de a hagymát önmagában nem eszik meg, meg egyébként sem adom nekik. 


Életképek a kozmiból. Szeretek itt lenni. A kutyák is, és mások is :)




Pipic nem bír magával, és ha gallérral is, de gyilkolja az anyját, Nafta persze hagyja ezt sőt szerintem élvezi is... Naftából már kiszedtem a varratokat, de úgy voltam vele, néhány napot még hadd legyen benn, szeret a szobában aludni, mondjuk horkol mint valami pasi, de ráérek még kitenni :)




2023.01.26

Mára csak ennyi. Nem emlékszem mert most utólag írok meg mindent, de biztos jó elfoglalt napunk volt, hogy nem fotóztam semmit, csak Pipic vacsoráját. 



2023.01.27

A reggel az udvarra kilépés utáni "ki a franc ásta ide ezt a rohadt nagy gödröt???" kérdésemre ez volt a válasz :D Ez a majom olyan mint Shrek macskája, annyira cukin tud nézni még a legnagyobb disznóság elkövetése után is, hogy inkább megsimogatnád, mint lecseszed...



A reggeli séta



Néha rájuk jön az ötperc és olyankor mindenki szeret mindenkit, és ezt nyálasan hozzák egymás tudtára :D


Kuzuri nagyon szereti Misukát 




Valahol elhagyott egy öltést... mondjuk emiatt már nem kell aggódni, szerencsére nagyon szép a seb és hamarosan úgyis kikerülnek a varratok belőle. Csak most már ne legyen több ilyen egyikkel se...



2023.01.28

Sétáltunk reggel egy nagyot Bencével, és mindketten vittünk magunkkal fényképezőgépet. A sétán készült képekről poszt is íródott, ezt ITT NÉZHETED meg. Itt született meg az azóta megvalósított új "vállalkozásunk" a Barking Shutter ötlete is, hiszen mindkettőnknek van fotós múltja, szuper és drága felszerelése, talán még tehetségünk is hozzá, hát próba-szerencse :) A linken meg tudjátok nézni miről is van szó. 




2023.01.29

Kuzuri reggelije, és alatta a vacsorája. Amikor tehetem ezt a konzerves cuccot lickimatből kapja, mert nagyon szeret szöszölni vele, fárad is, telik vele az ideje ameddig nem mozoghat újra teljes sebességgel. Amikor kiette a kaját, fogja a tálat felviszi az ágyra és mosogat még egy keveset :D Ez van az alsó videón :)






2023.01.30

Fogtisztítós nap volt, előtte és közben is sétáltunk, meg még egy kis hülyeségre is jutott idő, pedig nem mondhatom, hogy unatkoztunk, mert késő estig dolgoztunk Barbival...




Reggel kivételesen nem nagy kört mentünk, több okból is. Az egyik, hogy nagyon hideg volt.... a másik, hogy Logan is ott volt és már nem tud ennyit jönni, a harmadik, meg hogy később is mentem ki, nem lett volna annyi időm már. Így aztán maradt a jó kis labdakeresős játék. Ész nélkül utánarohanni már így sem engedem őket, mert tele van a terület vaddisznótúrásokkal, illetve Tigi lába még közel sem jó, így nem engedem agyonterhelni...





Itt a napkelte a lényeg, sajnos a telefonos kép nem azt adja vissza amit mi láttunk, pedig csodaszép volt a megfagyott tájat beterítő ragyogás :)



Barbival is sétáltunk egy nagyot.


Pipic vacsizott, majd khm... alkoholizált volna, de az nem az övé csak lenyúlta :D








Szokásos esti játékunk, én piszkálom, ő meg megharap :)



2023.01.31

Álmos reggel cuki Pipiccel ❤




Amikor reggel kimész a garázsba, hogy kivedd a napi adag kaját nekik a fagyasztóból, és ez a látvány fogad... A megfejtés, nem zártam be rendesen a garázsajtót, ezek meg bementek és lenyúlták a spirulina algát, szétszedték, megették, a talpukra kenték, széthordták.


Kép most nem készült, de egy rövid videó a reggeli sétáról azért igen :)


Mondom kicsi az a kanapé...



Colin csak egy egészen kicsit paraszt másokkal. Igaz a fele Wendigo's Wind, nem tudok rajta csodálkozni egyáltalán...


Ezek ketten meg nekiálltak egymással cukiskodni, ennek nagyon örülünk, mert amióta Pipic nagykorú (sose lesz az igazán) azóta nem nagyon játszik másokkal csak a saját falkatagokkal. Pedig úgy elvolt mindenkivel, de Misu is. Aztán felnőttek... 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése